Печат
Категория: Рецепти/ Кухня

Apicius, De Re Coquinaria 1:1
I. CONDITVM PARADOXVM: Conditi paradoxi compositio: mellis pondo XV in aeneum vas mittuntur, praemissis vini sextariis duobus, ut in coctura mellis vinum decoquas. quod igni lento et aridis lignis calefactum, commotum ferula dum coquitur, si effervere coeperit, vini rore compescitur , praeter quod subtracto igni in se redit. cum perfrixerit, rursus accenditur. hoc secundo ac tertio fiet, ac tum demum remotum a foco post pridie despumatur. tum ‹mittes› piperis uncias IV iam triti, masticis scripulos III, folii et croci dragmae singulae, dactilorum ossibus torridis quinque, isdemque dactilis vino mollitis, intercedente prius suffusione vini de suo modo ac numero, ut tritura lenis habeatur. his omnibus paratis supermittis vini lenis sextaria XVIII. carbones perfecto aderunt [duo milia].

Кондитум парадоксум – „вино с подправки и изненада“ е достигнало до нас благодарение на римската книга с рецепти Апиций и изненадващо за разлика от другите рецепти тази е с точни пропорции и количества. Версията който ще ви покажем са в количество удобно за приготвяне във всяко домакинство.
За начало ще са ви нужни литър и половина вино т.е. две стъклени бутилки и 700 грама мед.
В подходящ съд изсипете меда и 150мл вино, през античността е следвала процедура от поредица нагрявания за да се пречисти медът от восък, полени, и други примеси което със съвременния мед който се продава е излишно. Нагрявайте на бавен огън без да завира сместа, докато стане рядка, в началото особено ако използвате по-гъст захаросан мед може да ви се стори невъзможно но имайте търпение.
Когато сместа получи гъстотата на сироп започваме да добавя подправките:
- някой от тях е нужно да подготвим предварително, за 15-20 минути запечете костилки от фурми, а самите фурми накиснете във вино. За демонстрираното количество ще ни е нужна само една костилка която смиламе или счукваме във хаванче;
Добавяме и накиснатата фурма която също размачкваме на каша във хаванчето;
- 15 грама черен пипер;
- Няколко дафинови листа;
- Половин грам шафран, ако използвате на нишки накиснете предварително във вода;
- 0,5 грама или 9-10 зрънца мастик, известен също и като сакъз или медицинска дъвка. Ако се опитате да ги смелите в мелница ще полепнат по нея, по-добре използвайте хаван;
Оставете на тих огън докато ароматите се смесят, като разбърквате понякога, ако котлона ви е силен дърпайте от време на време тенджерата за да не завира медът със виното. Когато прецените, че е готово след около половин час добавете и останалото вино.
В оригиналната рецепта използват въглени за филтрирането, може да използвате активен въглен и филтър за кафе през който да прецедите сместа. Ние съкращаваме тази процедура като просто прецеждаме сместа. Оставете за няколко дена в хладилник виното. Кондитума може да ви се стори твърде гъст и сладък, през античността хората са го разреждали с 3 части вода към една част вино.