Ситалк - исторически реконструкции лого

От 18 – 20. 06. 2021г., ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК ще бъде домакин на първия МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН И СРЕДНОВЕКОВЕН ФЕСТИВАЛ ,,НОВО НАЧАЛО‘‘, организиран по повод II – та годишнина от неговото откриване.

Под този надслов, ще бъде отбелязана както тази значима за нас дата, така и навършването на 1340г. от най – знаменателното събитие в нашата история, а именно утвърждаването на българската държавност, тук на Балканите в края на VII век.
По време на фестивала ще бъдат пресъздадени бита и културата, военното дело и обичаите на хората населявали българските земи, от Античността и времената на блестящата тракийска цивилизация до залезът на вековното Българско средновековно царство в края на XIV – XV век.
Гости на фестивала ще бъдат сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България, Русия, Унгария, Полша, Румъния, Молдова, Словакия, Турция, Сърбия, Ирландия и др.
Фестивалът ,,НОВО НАЧАЛО‘‘ ще бъде тържествено открит в 11.00 ч. на 18. 06., а в богатата фестивална програма ще бъдат включени: турнир по стрелба с традиционен лък и турнир по средновековна фехтовка, мащабни демонстративни и реконструкторски битки, изпитания на средновековно въоръжение и защитно снаряжение, възстановки на значими исторически събития, завладяващи исторически спектакли и музикални изпълнения. Най-дългият и динамичен фестивален ден 19.06., ще завърши с грандиозен концерт, на който под светлините и пламъците на Огнено шоу, ще блеснат   виртуозите на българската народна музика и танци.
На 20.06. ще минем по пътя на предците със символичен боен поход от 1340 стъпки, който ще ни преведе от онова ,,Ново начало‘‘ поставено преди повече от хилядолетие тук на тази земя, до днешния Нов ден.