Ситалк - исторически реконструкции лого

Кои сме ние? — Ние сме група ентусиасти с различни професии, всички обичащи историята. Всяка една част от нашите демонстрации е внимателно проучена от нашите членове посветили дългогодишно трупане на знания от стари текстове, изображения, находки, обсъждане със специалисти, съпътствани с множество опити, проби и грешки. Чрез сдружение „Ситалк — исторически реконструкции“ искаме да споделим тези познания и емоции с всички хора. Защото както гласи латинската поговорка — „Historia magistra vitae est“ — „Историята е учителка на живота“. Често ни бъркат с артисти, но ние показваме реалистични възстановки, чрез които хората може да научат нещо ново и да разберат как и защо са изглеждали и функционирали инструментите, оръжията, облеклата и др през миналото.

Защо Ситалк? — Ситалк е име на владетел, всички са чували за Ситалк синът на Терес, могъщият тракийски владетел на Одриската държава. Ситалк е прозвище на бог, в Делфи е била издигната колосална статуя на Аполон Ситалкски. Ситалк е победен вик — Ксенофонт описва как траките след своя боен танц викали „ситалк, ситалк“.

Кои епохи и народи пресъздаваме? — Започваме от античността с траки и македонци от бурния 4 век пр. Хр., през периода на римската империя с нашите гладиатори до великото преселение на народите и готите оставили своя отпечатък в тази епоха. Не може да пропуснем и средновековието, където сме се съсредоточили в 13-14 век, както на българи така и на всички останали народи минали през нашите земи.

Какво правим? — Организираме и участваме в исторически фестивали. Включваме се в различни събития като празници и чествания с подходящи исторически демонстрации. Запознаваме в училищата нагледно какво представлява историята. Участваме в исторически форуми.

Какво демонстрираме? — През годините сме натрупали богат опит в различни сфери от античния и средновековен живот. През античността и средновековието представяме:

  • Антична мода. — как са изглеждали дрехи, как са се наричали, защо са били с такава конструкция и каква им е била функцията, какви материали са използвали и как са ги шиели. Какви бижута и аксесоари са носели със себе си.
  • Антично въоръжение. — поява и развитие на оръжията, тяхната форма и функция, от кои са се използвали и защо.
  • Религия и ритуали — как животът и вярванията са свързани, каква е връзката на Дионис и Арес с траките, гадателски ритуали, ритуали за плодородие, преди битка на траки, готи и римляни.
  • Гладиатори и гладиаторски битки.
  • Робски пазар.
  • Кулинария — хранителните продукти и рецептите се изменят през вековете, някой от наличните и средновековни рецепти може да намерите в съответната секция на сайта ни — Кулинария.
  • Средновековна мода.
  • Средновековно въоръжение.
  • Антични и средновековни игри, играни както за забавление така и за поддържане на уменията. …и много други неща, защото обичаме новите неща и да ги споделяме с хората.

С какво се занимаваме, когато не сме на фестивали? — Говорим си за история, обсъждаме завъртени въпроси, разпускаме… Поддържаме форма с тренировки по историческа фехтовка с антични и средновековни оръжия. Ковем оръжия, шием дрехи, правим съдове, инструменти, чанти, обувки, бижута и всичко, което ни е нужно за възстановките на нас и нашите приятели.

Как да се свържете с нас. — Различни варианти можете да откриете в нашата страница с контакти.