Ситалк - исторически реконструкции лого

На територията на Крепост Туида ще се проведе VI средновековен събор „Помни славата". Форматът е едно от основните мероприятия от дейността на обектът, чрез които се популяризира дестинацията и през годините набира все по-голяма популярност. Средновековният събор „Помни славата" получи номинация за 2016 г. в класацията на списание „Read and Travel” за събития в сектор Културен туризъм. Съборът Помни славата" се организира по повод празникът на град Сливен - Димитровден, от Община Сливен и Крепост Туида.
През двата дни посетителите ще имат възможността да наблюдават бойни демонстрации от гърба на коня, демонстрации с различни оръжия от земя, сблъсъци на тежковъоръжени бойци и средновековни битки. В лагерите на участниците, може да се наблюдават демонстрации на древни занаяти - изработване на оръжия, защитно въоръжение, предмети от бита, украси и бижута; кухня, старинни ритуали, пазар на роби и интересни игри.
Участие ще вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страната.
През тези дни „Туида" ще се превърне в машина на времето и заедно ще се потопим през епохите на Античността и Средновековието.