ALITER TISANAM. Apicius: de Re Coquinaria Liber V.2
Друга тисана - една рецепта съчетаваща няколко варива в себе си което я прави изключително хранителна. Подобни гозби комбиниращи различни варива и зърнени храни се срещат в разнообразни комбинации в някой национални кухни до ден днешен, и служат като основна, често, и единствена храна на по-бедното население или работещите хора.
Рецептата в латински оригинал:
ALITER TISANAM. Infundis cicer, lenticulam, pisam. defricas tisanam et cum leguminibus elixas. ubi bene bullierit, olei satis mittis et super viridia concidis porrum, coriandrum, anethum, feniculum, betam, malvam, coliculum• mollem. haec viridia minuta concisa in caccabum mittis. coliculos elixas et teres feniculi semen satis, origanum, silfi, ligusticum. postquam triveris, liquamine temperas et super legumina refundis. agitas. coliculorum minutas super concidis.
В превод на български:
Друга тисана: накисни нахут, леща, грах; стрий ечемика с варените шушулкови; когато заврят добре, постави достатъчно зехтин, нарязан зелен праз, кориандър, копър, младо резене; тези зеленчуци, нарязани на ситно се прибавят в тенджерата; вземи варени зелеви стебла, смеси ги с нужното количество семена от резене, риган, силфиум, девесил, добави ликвамен и излей върху шушулковите; разбъркай; нарежи отгоре на парченца зелеви стебла. (Превод: Владимир Попов).