Ситалк - исторически реконструкции лого

Между 20-21 Октомври 2018 г. се проведе 4-ти средновековен събор в крепост Туида,  град Сливен. Тази година фестивалът включваше и античност,  така с разширен времеви период покрива по-голяма част от историята на региона. Макар специализирани в античността „Ситалк — исторически реконструкции“ традиционно се включи в средновековния период, по-специално 13-14 век сл.Хр.

По време на събитието бяха демонстрирани военни изкуства - джигитовка,  боравене с оръжия от гърба на коня, със сабя, брадва, копие..., стрелба с лък от кон. Средновековните и античните армии  демонстрираха бойни техники, дуели и сблъсъци. Разбира се имаше и демонстрации по традиционна стрелба с лък –  на отделните групи и представяне на групова, бърза стрелба от земя. Представяне на древни ритуали от античността, пазар на роби.
Средновековните лагери на участниците, музей на открито, живата история - реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти. Представяне на керамиката през вековете. Открити уроци и училище за млади воини: обучение на младежи и деца в боравене с щит и сабя – разкази за средновековната войска.  Средновековни игри и забавления за малки и големи.  Средновековните армии, демонстрация на средновековни бойни практики, дуели и сблъсъци.