Ситалк - исторически реконструкции лого

За втора година Дукс Антика и Община Севлиево оживиха древния Хоталич със сцени, страсти и емоции, отдавна заглъхнали във вековете. Тази година фестивалът е под надслов „Варварски събор“. На призивът  се отзоваха десетки племена от близо и далеч и заедно с приятелите ни от Севлиево направихме истински празник в почит на предците.
Какво биха представлявали Балканите в Античността, ако я нямаше доминацията на Рим? Над 100 участници от България и Румъния  пресъздават народите и културите на местните хора, презрително сбутани от Рим под общия знаменател варвари. В рамките на фестивала ще станете свидетели на древни обреди, занаяти и умения, които ще получат нов блясък сред дрънкане на оръжие и наслоено през вековете недоверие.
Далеч, отвъд хоризонта, могъщият Рим ще следи с тревога зараждащия се съюз и ще опитва да го разбие в зародиш. А наблюдатели ще има. Отвъд воалът на времето с потомците си ще бъдат Спартак, Децебал, Аларих, Атила, Аспарух и още стотици, хиляди сенки.
Шатрите си ще разпънат траки, даки, келти, готи, скити, хуни и всеки, който се отзове на повикът за общ събор. Всеки народ ще забие знамето си на свещена земя, ще демонстрира своите оръжия, облекло, бойни умения, занаяти и ритуали. Ще търгува, празнува и воюва. Дали племената ще стигнат до сговор или далечните пръсти на Вечният град ще успеят да всеят раздор сред тях?